Luchtaanvallen bij Syrische stad Aleppo tijdens staakt-het-vuren

Gevechtsvliegtuigen hebben zondag ten westen van de Syrische stad Aleppo luchtaanvallen uitgevoerd.

Dit melden waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Gevechtsvliegtuigen zouden zeker zes dorpjes hebben aangevallen.

Het is niet duidelijk wie de aanvallen heeft uitgevoerd. Syrische rebellen melden volgens Sky News dat het om een Russische gevechtsvliegtuigen zou gaan. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat het momenteel nog onduidelijk is wie de aanvallen heeft uitgevoerd.

De aanvallen in Aleppo komen een dag nadat het rustig was in Syrië door het staakt-het-vuren. Syrië-gezant Staffan de Mistura van de Verenigde Naties liet weten dat de situatie toen was "gekalmeerd".

Ook zou de Libanese militie van de sjiitische beweging Hezbollah bij Zabandani, ten noordwesten van Damascus aanvallen hebben uitgevoerd. De Libanese strijders steunen de regering van president Assad in Syrië in de strijd tegen de vooral soennitische opposanten van Assad.

Video: Ravage na luchtaanvallen Aleppo

Bestand

Zaterdag is een door Rusland en de VS afgesproken bestand ingegaan. Rusland meldde dit weekend dat het even geen luchtaanvallen in Syrië zou uitvoeren. Dat is om te voorkomen dat partijen die zich hebben aangesloten bij de wapenstilstand, per ongeluk onder vuur komen te liggen.

Voor jihadisten van Islamitische Staat en het al-Nusra Front geldt geen bestand. Beide groepen zijn in de regio Aleppo actief.

Tel Abyad

De Syrische grensplaats Tel Abyad is zondag door artillerie onder vuur genomen vanuit Turkije. Dit meldt het Russische ministerie van Defensie. Moskou heeft het coördinatiecentrum van de Verenigde Staten in de Jordaanse hoofdstad Amman om opheldering gevraagd.

Zaterdag werd Tel Abyad volgens de Koerdische milities die er de baas zijn, aangevallen door jihadisten van Islamitische Staat. Aanvallen op IS vallen niet onder de bepalingen van het staakt-het-vuren en mogen dus gewoon doorgaan.

Lees meer over:
Tip de redactie