Eerste winst voor president Rohani bij verkiezingen Iran

De Iraanse president Hassan Rohani stevent af op een eerste overwinning in de verkiezingen in Iran.

Samen met zijn bondgenoot Akbar Hashemi Rafsanjani kreeg hij de tot nu toe de meeste stemmen tijdens de verkiezingen voor een raad van toezicht op de functie van geestelijk leider.

Dat bleek zaterdag uit de eerste resultaten. Aanvankelijk werd het resultaat aangekondigd als de definitieve uitslag maar dat werd later in een verklaring herroepen.

Ongeveer 33 miljoen van de 55 miljoen stemgerechtigde Iraniërs hebben in de verkiezingen van vrijdag hun stem uitgebracht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had gehoopt op een opkomst van zeker 70 procent, maar 60 procent kwam opdagen.

Iran koos vrijdag een nieuw parlement van 290 zetels en een raad van toezicht op de functie van geestelijk leider. De opkomstcijfers werden zaterdag door het ministerie van Binnenlandse Zaken naar buiten gebracht.

Raad van Experts

De verkiezing voor de 88 zetels tellende Raad van Experts werd samen met de parlementsverkiezingen gehouden. Volgens de officiële uitslag eindigde Rafsanjani, ex-president, net boven Rohani.

De Raad van Experts is een orgaan dat de geestelijk leider Ayatollah Khamenei controleert. Deze Raad wordt bemand door 88 gekozen experts. Zij zullen zeven jaar die positie bekleden.

Naar verwachting krijgt deze nieuwe Raad van Experts een cruciale rol te vervullen: het kiezen van een nieuw geestelijk leider. De huidige Ayatollah Khamenei is 76 jaar en ziek. In de volgende vergadering van de Raad van Experts zou een opvolger aangewezen worden.

De rol van het nieuwe parlement is ook zeer belangrijk. Zij staat aan het roer van de politieke koers van het land dat sinds kort toenadering zoekt tot het Westen.

Vrouwen

Of deze toenadering een succes wordt, ligt voor een groot deel aan de binnen- en buitenlandpolitiek die onder de nieuwe machthebbers gevoerd zal worden. Op dit moment is Iran verdeeld tussen gematigden en hervormers aan de ene kant en conservatieven aan de andere kant.

Iraanse burgers kunnen kiezen uit 6200 parlementskandidaten, waaronder 586 vrouwen. In totaal hadden 12.000 kandidaten zich aangemeld, maar veel kandidaten van hervormende partijen zijn van de lijst geschrapt en niet verkiesbaar.

Lees meer over:
Tip de redactie