In de Russische hoofdstad Moskou zijn zaterdag duizenden Russen samengekomen voor een mars ter herdenking van Boris Nemtsov. 

De oppositieleider werd een jaar geleden doodgeschoten op een brug vlakbij het Kremlin.

Onder de deelnemers aan de mars waren de activist en Kremlincriticus Alexej Navalni en zangeres Maria Alechina van punkband Pussy Riot. De mars mocht van de autoriteiten niet langs de plek waar Nemtsov in zijn rug werd geschoten. Daar waren wel veel bloemen neergelegd.

Kritisch

Nemtsov was vice-premier in de hervormingsgezinde regering van Boris Jeltsin. Na zijn vertrek in 1998 koos Nemtsov een kritische koers, met name tegen de regering van Vladimir Poetin. Uren voordat hij werd doodgeschoten gaf hij nog een interview waarin hij Poetin een pathologische leugenaar noemde.

Volgens de autoriteiten is Nemtsov vermoord door een groep Tsjetsjenen. Maar volgens de nabestaanden van Nemtsov zit het Kremlin achter de moord. Vijf Tsjetsjenen zitten vast. Ze zouden zijn aangestuurd door de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Hij is door Poetin in het zadel gezet om Tsjetsjenië in het gareel te krijgen na twee oorlogen tegen de Russen.

Behalve in Moskou werd Nemtsov ook herdacht in andere Russische steden. In Sint-Petersburg verliep de herdenkingsmars rustig. In Voronezj in het zuiden werden deelnemers bekogeld met meel en eieren, in Tsjeljabinsk in Siberië werd de organisator van de mars in elkaar geslagen.

Bekijk beelden van de herdenking:

Duizenden Russen herdenken Boris Nemtsov in Moskou
Duizenden Russen herdenken Boris Nemtsov in Moskou