In Noorwegen worden dertien Nederlanders vermist. De groep kwam tijdens een wandeltocht in een berggebied om onbekende reden in nood. De politie, het Noorse Rode Kruis en de Noorse reddingsdiensten zijn naar ze op zoek.

Noorse reddingswerkers op sneeuwscooters hopen rond 16.00 uur aan te komen op de plek waar vrijdagochtend het noodsignaal werd verstuurd. Dat meldt het Noorse Rode Kruis. De reddingswerkers hebben 6 kilometer in 2 uur afgelegd.

De Noorse politie meldt dat reddingswerkers rond 15.00 uur op 800 meter van de hut zijn waar het noodsignaal vrijdagochtend vandaan zou zijn gekomen. Onduidelijk is of de Nederlanders daar zijn.

De Noorse bergreddingsdienst en het Rode Kruis startten een reddingsactie, nadat de Nederlanders vrijdagochtend om 8.00 uur per satelliettelefoon een noodsignaal verstuurden vanuit een gebied ten noorden van de Noorse plaats Grotli in Oppland. Volgens het Rode Kruis was voor het laatst contact met de groep om 08.30 uur.

Nivon, de organisatie die de groepsreis organiseerde, meldt op Facebook dat er donderdagochtend om 10.30 uur voor het laatst contact was. De dertien deelnemers waren toen veilig bij een hut aangekomen. Volgens de organisatie zijn de deelnemers door slechte weersomstandigheden mogelijk in de problemen gekomen.

Tien sneeuwscooterpatrouilles zijn uitgerukt, zes reddingshonden en twee lawine-experts. Een uitgevlogen reddingshelikopter moest terugkeren vanwege het slechte weer. Sterke wind en hevige sneeuwval maken het zoeken moeilijk. In het gebied dreigt lawinegevaar.

Natuurvrienden

De Nederlanders maakten sinds maandag op sneeuwschoenen een huttentocht, die zaterdag ten einde zou komen. 

Het is een groep natuurvrienden, die vaker dit soort reizen maakt. Dat zegt Hendrika van Harten, hoteleigenaar in het dorp Skjak, waar de groep de afgelopen nachten verbleef. "Naar mijn idee was deze reis goed voorbereid'', zegt ze tegen BNR.

"Er waren twee ervaren mensen bij, maar de rest is jongelui die niet eerder op sneeuwschoenen heeft gelopen. Ik zou met dit weer niet de bergen in gaan."

De Noorse wandelorganisatie DNT kon vrijdag niet zeggen of de vermiste Nederlanders in een van haar hutten verblijven. Een woordvoerster legde uit dat sommige hutjes niet van tevoren worden geboekt.

Video: Dertien Nederlanders vermist in lawinegebied in Noorwegen

Zoektocht naar vermiste Nederlanders in Noorwegen
Zoektocht naar vermiste Nederlanders in Noorwegen

Lawinegevaar

Volgens Noorse media bevinden de Nederlanders zich in een gebied waar gevaar dreigt voor lawines. De leider van de reddingsoperatie meldt dat er in het afgelopen etmaal zo'n 30 centimeter sneeuw is gevallen.

In het gebied is sprake van een matige vorst met een temperatuur tussen de -5 en -10 graden. Door de matige tot vrij krachtige westelijke wind ligt de gevoelstemperatuur veel lager, meldt weerman Marco Verhoef van Weerplaza.nl.

De politie heeft geprobeerd telefonisch contact te zoeken met de Nederlanders, maar de mobiele dekking in het gebied is beperkt. De Nederlanders zijn tussen de 25 en veertig jaar oud.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten in goed contact te staan met de Noorse autoriteiten. Volgens volgens een woordvoerder geven de Noorse reddingsploegen "hoge prioriteit" aan de zoekactie.

Locatie vermissing