Griekenland heeft reders van veerboten en reisorganisaties gevraagd even geen vluchtelingen naar het vasteland te vervoeren vanaf de eilanden.

Het land wil daarmee voorkomen dat daar nog meer migranten vast komen te zitten die via de Balkanroute naar het westen van Europa willen.

Doordat een aantal landen zijn grens heeft gesloten voor vluchtelingen, komen steeds meer asielzoekers in Griekenland vast te zitten. Geschat wordt dat dit nu om zo'n 20.000 mensen gaat. Alleen al bij de grens met Macedonië wachten zo'n 4.000 mensen om verder te kunnen.

Vrijdagochtend kwamen nog zo'n 1.500 vluchtelingen op schepen aan in Piraeus bij Athene. De opvangcentra en wachtruimten in de havenplaats en hallen op een gesloten vliegveld zijn overvol.

Bij drie Griekse eilanden voor de kust van Turkije zijn grote veerboten afgemeerd waar vluchtelingen in worden opgevangen. Het gaat om Samos, Lesbos en Chios. De autoriteiten willen daarmee de eilanden ontlasten.

Video: Griekenland remt migrantenstroom

Honderden migranten lopen door Athene, weigeren opvang
Honderden migranten lopen door Athene, weigeren opvang

Akkoord Balkanlanden

Ondertussen zouden verschillende Balkanlanden een akkoord bereikt hebben over een beperkte instroom. De politiechefs van Slovenië, Oostenrijk, Macedonië, Servië en Kroatië zeggen dat er een overeenkomst is die de migrantenstroom moet beperken tot ongeveer 580 vluchtelingen per dag, zo laat de Sloveense politie weten. 

De politiechefs zijn "verplicht de dagelijkse doorvoer door de westelijke Balkan te beperken tot een aantal dat controle mogelijk maakt van elke migrant'', zei de politie in een verklaring.

EU

Donderdag zei staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) na een Europees overleg over de migrantencrisis dat landen niet langer kunnen wachten op een lagere instroom. Maar hij zei ook dat "een paar landen op de Balkanroute nu wel erg vroeg een sprint trekken", waarmee hij doelt op het nemen van maatregelen.

"Andere landen hebben daar begrip voor maar willen daar wel hun zegje over doen. We hebben vandaag afgesproken dat we dat Europees beter moeten afstemmen", aldus Dijkhoff op donderdag. 

Het is niet bekend of de besluiten van de landen in lijn zijn met de uitkomst van de Europese gesprekken, of dat de landen de maatregelen op eigen houtje nemen. 

Vluchtelingenstroom