VS doet import van 'foute' producten in de ban

De Verenigde Staten stellen een verbod in op de import van 'foute' producten, zoals goud uit mijnen waar Afrikaanse kinderen werken en kleding gemaakt door mishandelde vrouwen in Bangladesh.

President Barack Obama heeft daarvoor woensdag een wet ondertekend, meldt persbureau AP. Hiermee maakt de Amerikaanse overheid een einde aan een maas in de belastingwetgeving die 85 jaar lang een verbod op deze 'foute' producten in de weg stond.

Het ging om twee woorden in de Amerikaanse wetgeving: 'consumptive demand'. Daarmee wordt bedoeld dat ongeacht de manier waarop buitenlandse bedrijven hun product maken, deze toch mogen exporteren als de VS daar niet toe in staat is.

Bedrijven uit Thailand exporteren zeevruchten naar de VS, maar vaak komen hier gevangen genomen arbeiders en slavenarbeiders aan te pas, meldde het persbureau vorig jaar. Meer dan tweeduizend arbeiders zouden inmiddels zijn bevrijd. Ook zijn zeker twaalf mensenhandelaren opgepakt en voor miljoenen dollars aan visproducten en schepen in beslag genomen.

Lees meer over:
Tip de redactie