De meeste daders van de aanrandingen op oudejaarsavond in de Duitse stad Keulen worden mogelijk nooit gestraft. 

Dat heeft de politiechef van Keulen gezegd tegen de BBC.

Volgens Jürgen Mathies zijn de beelden die met bewakingscamera's zijn gemaakt van een te lage kwaliteit om vast te stellen wie zich aan seksueel geweld schuldig maakte. ''We kunnen sommige diefstallen zien, maar dat is alles. We varen op ooggetuigenverslagen en verklaringen van slachtoffers'', aldus Mathies.

De politie in Keulen kreeg naar aanleiding van oudjaarsavond honderden aangiften van onder meer beroving. In 40 procent van de aangiften was er ook sprake van seksueel geweld. De autoriteiten hebben 75 verdachten geïdentificeerd. Geen van hen wordt echter van seksueel geweld verdacht.

Veroordeling

Woensdag is de eerste verdachte van de berovingen op oudjaarsavond veroordeeld. Een 23-jarige Marokkaanse man kreeg zes maanden voorwaardelijk cel en een boete van 100 euro voor het stelen van een mobiele telefoon. Dat meldden Duitse media.

De man stal de telefoon terwijl de vrouw er een foto mee stond te maken. De vrouw wist de man te achterhalen en hij kon daardoor worden ingerekend door de politie. Toen hij werd gefouilleerd troffen agenten ook een kleine hoeveelheid amfetaminen aan. Het Duits Openbaar Ministerie had een celstraf van 6,5 maand geëist. De verdediging zette in op louter een geldboete.