De laatste gevangenen die nog worden vastgehouden in Guantánamo Bay en niet overgeplaatst kunnen worden, moeten in Amerika worden opgevangen zodat het kamp op Cuba kan worden gesloten. Dat plan heeft het Pentagon dinsdag voorgelegd aan het Congres. 

Het Pentagon heeft berekend dat sluiting van Guantánamo Bay 290 tot 457 miljoen dollar kost. De opvang van gevangenen op de basis in Cuba kost volgens het ministerie van Defensie per jaar 65 tot 85 miljoen dollar meer dan detentie in de VS. 

Voor de berekening keek het Pentagon naar dertien detentiecentra in de VS die volgens het ministerie in aanmerking komen voor de opvang van Guantánamo-gevangenen. 

Dit jaar moeten 35 gevangenen van Guantánamo Bay worden overgebracht naar andere landen. Door de jaren heen is het gevangenenaantal in Guantánamo al sterk afgenomen. Momenteel bevinden zich nog 91 gevangenen in het kamp op Cuba. De meesten van hen worden verdacht van betrokkenheid bij terreurbewegingen al-Qaeda en de Taliban. 

De gevangenen die dan nog overblijven en niet kunnen worden vrijgelaten omdat ze nog altijd een bedreiging vormen, moeten volgens het Pentagon naar Amerika worden overgebracht. Daarvoor moet uiteindelijk één detentiecentrum worden aangewezen. 

Obama

President Barack Obama lichtte het plan dinsdag in een persconferentie toe. Hij herhaalde dat een hoofdstuk moet worden afgesloten. Amerikaanse rechtbanken hebben volgens Obama aangetoond in staat te zijn om terroristen te veroordelen. Obama stelde dat zelfs George W. Bush, die Guantánamo Bay in 2002 oprichtte, aan het einde van zijn termijn als president het kamp wilde sluiten.

Obama beloofde al in 2009, kort na zijn aanstelling, dat de omstreden gevangenis binnen een jaar zou worden gesloten. Dat bleek ingewikkeld: het door de Republikeinen gedomineerde Congres dwarsboomde alle plannen. Veel Republikeinen en ook enkele Democraten zijn zwaar tegen het overplaatsen van gevangenen naar de VS.

Bekijk de toelichting van Obama:

Deadline

Dinsdag verloopt een deadline voor de Amerikaanse regering om het Congres een plan voor te leggen waarin wordt uitgelegd hoe de gevangenis gesloten gaat worden. 

Het Witte Huis sloeg eind 2015 een plan om Guantánamo te sluiten af vanwege de hoge kosten. In dat plan stond dat naast een sluiting van Guantánamo ook een gevangenis in de Verenigde Staten moeten worden gebouwd. De kosten hiervan zouden zo rond de 600 miljoen dollar liggen.

Voor Obama is het sluiten van de gevangenis erg belangrijk. Hij heeft altijd gezegd dat dit moest gebeuren voordat hij in januari 2017 het Witte Huis gaat verlaten. Guantánamo Bay is volgens hem slecht voor het imago van de VS.