Het Russische oppositielid Alexeï Navalny werd in 2013 veroordeeld tijdens een "politiek gekleurd" proces, stelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dinsdag. Het hof noemt zijn veroordeling "totaal willekeurig" en "oneerlijk". 

Navalny werd in 2013 door een Russische rechtbank veroordeeld tot vijf jaar werkkamp wegens de verduistering van 40.000 euro aan overheidsgeld, dat hij zou hebben toegeschoven aan een bosbouwbedrijf.

Het EHRM (pdf) wijst erop dat het proces werd opgestart drie weken nadat Navalny op zijn blog schreef dat president Poetin betrokken zou zijn bij een fraudezaak rond de aanleg van een oliepijpleiding in Siberië. Een dag voor zijn veroordeling stelde hij zich kandidaat voor de burgemeestersverkiezingen in Moskou. 

"In deze situatie is het strafrecht volledig willekeurig toegepast ten nadele van de veroordeelden", schrijft het Hof. Het verzoekt de rechtbank in Moskou om Navalny een schadevergoeding te betalen van 8.000 euro. Volgens de rechters was het van te voren duidelijk dat Navalny en een medeverdachte geen eerlijk proces zouden krijgen.

De uitspraken van het EHRM zijn definitief en er kan geen beroep worden aangetekend. Rusland heeft echter de mogelijkheid het Hof te vragen het dossier opnieuw te onderzoeken. Ook Rusland heeft het Europees Verdrag voor de rechten van de mens, waarop het Hof zich basseert, ondertekend. 

Huisarrest

Navalny reageerde dinsdag via zijn blog op de uitspraak. "De waarheid is met ons en we zullen winnen."  De oppositieleider werd afgelopen jaren meerdere malen opgepakt. Eind 2014 kreeg hij 3,5 jaar voorwaardelijke celstraf wegens fraude. Hij staat sindsdien onder huisarrest. Zijn broer, Oleg Navalny, ging wel 3,5 jaar de cel in. 

In 2015 probeerde Navalny president Poetin aan te klagen wegens belangenverstrengeling, maar de aanklacht werd afgeschoten wegens de onschendbaarheid van het staatshoofd.

De vorming van Navalny's politieke partij, de Partij van vooruitgang, werd in april 2015 door de overheid verboden.