Het Amerikaanse ministerie van Defensie (Pentagon) komt volgens persbureau Reuters met het langverwachte voorstel om de gevangenis Guantanamo Bay op Cuba te sluiten.

De deadline voor een voorstel om de gevangenis te sluiten staat op dinsdag. "Wij begrijpen dat er een deadline is en wij zijn van plan die ook te halen", aldus Jeff Davis van het Pentagon.

Op de marinebasis zitten nog 91 gevangenen. De meesten van hen worden verdacht van betrokkenheid bij terreurbewegingen al-Qaeda en de Taliban. Maar het gevangenkamp is omstreden, omdat veel gedetineerden er zonder vorm van proces zitten of nooit zijn aangeklaagd. 

Het is volgens het plan de bedoeling dat tientallen gevangenen naar zwaarbeveiligde gevangenissen in de Verenigde Staten worden overgeplaatst. Veel Republikeinen en ook enkele Democraten zijn zwaar tegen het overplaatsen van gevangenen naar de VS.

Kosten

Er moet in dit plan goed naar het kostenplaatje worden gekeken. Het Witte Huis sloeg eind 2015 een plan om Guantanamo te sluiten af vanwege de hoge kosten. In dat plan stond dat naast een sluiting van Guantánamo ook een gevangenis in de Verenigde Staten moeten worden gebouwd. De kosten hiervan zouden zo rond de 600 miljoen dollar liggen.

Voor Obama is het sluiten van de gevangenis erg belangrijk. Hij heeft altijd gezegd dat dit moest gebeuren voordat hij in januari 2017 het Witte Huis gaat verlaten. Guantanamo Bay is volgens hem slecht voor het imago van de VS. Bovendien is opsluiting van verdachten op Cuba duurder dan opsluiting in de VS.

Guantanamo werd in 2002 geopend door George W. Bush om verdachten van de aanslagen van 11 september 2001 op te sluiten.