De autoriteiten in de Indiase deelstaat Haryana hebben een akkoord bereikt met de betogers die de deelstaat de afgelopen dagen lamlegden.

De Jats, die behoren tot een boerenkaste, hebben toegezegd een einde hun protestacties te maken. De gewelddadige betogingen kostten de afgelopen dagen aan zestien mensen het leven.

Een van de leiders van de Jats-gemeenschap bevestigde dat er overeenstemming is bereikt en zei dat de wegblokkades zullen worden opgeruimd. Een bron bij de politie zei eveneens dat er een akkoord is gesloten.

"De regering heeft beloofd aan onze eisen tegemoet te komen en wij hebben onze volledige medewerking toegezegd", zei Ramesh Dalal, een van de leiders van de gemeenschap.

Meer banen en onderwijs

De Jats, waarvan de leden ongeveer een kwart van de bevolking van Haryana vormen, eisten meer banen bij de overheid en plekken op universiteiten. 

Tijdens de protestacties saboteerden de Jats afgelopen weekeinde een waterzuiveringsinstallatie en bezetten een kanaal. Daarmee brachten ze de watervoorziening van New Delhi in gevaar.

De autoriteiten stuurden daarop zondag duizenden militairen naar de deelstaat, die het kanaal en de waterzuiveringsinstallatie hebben heroverd.