Advocaten van Wikileaks-oprichter Julian Assange hebben een Zweedse rechtbank gevraagd om het arrestatiebevel dat is uitgevaardigd tegen Assange in te trekken. 

Assange wordt in Zweden beschuldigd van verkrachting. "We veronderstellen dat er nieuwe ontwikkelingen zijn die grond bieden voor herziening van het eerdere besluit", aldus advocaat Thomas Olsson volgens persbureau Reuters

De Australiër verblijft sinds 2012 in de ambassade van Ecuador omdat hij vreest dat Zweden hem wil uitleveren aan de Verenigde Staten wegens het lekken van geheime documenten.

De Britse politie wil Assange op grond van een Zweeds verzoek oppakken zodra hij zich buiten de ambassade vertoont. Een belangrijke VN-werkgroep oordeelde eerder deze maand dat het verblijf van Assange in de ambassade neerkomt op ''arbitraire detentie''.

"De werkgroep is van mening dat de willekeurige detentie van meneer Assange dient te worden beëindigd, dat zijn fysieke integriteit en vrijheid om te bewegen worden gerespecteerd, en dat hij het recht krijgt op compensatie", stelde het VN-panel. 

Huisarrest

Assange is eind 2010 volgens de werkgroep onterecht tien dagen lang vastgezet. Ook het huisarrest dat daarop volgde en het verblijf van Assange op de ambassade van Ecuador moet volgens de VN worden beschouwd als een schending van de rechten van de klokkenluider.

Zweden heeft volgens de werkgroep te weinig werk gemaakt van de zaak, waardoor Assange veel langer dan nodig vast heeft gezeten.