De Ugandese politie heeft maandag voor de vierde keer in een week oppositiekandidaat Kizza Besigye opgepakt. 

De kiescommissie riep de zittende president, Yoweri Museveni, zaterdag uit tot winnaar van de verkiezingen. Besigye wilde volgens Ingrid Turinawe van zijn FDC-partij naar de kiescommissie om bewijs te verzamelen voor een klacht. ''Ze moeten hem vrijlaten omdat hij maar veertien dagen heeft om naar de rechter te stappen.''

Video: bekijk beelden van een eerdere arrestatie van Besigye

De politie sprak van een ''preventieve'' maatregel; Besigye had volgens de politie een groep jongeren opgetrommeld om het kantoor van de verkiezingscommissie in Kampala te bestormen. ''Wij hadden informatie dat zij van plan waren in de stad geweld te veroorzaken'', zei een woordvoerder.

Museveni (71), die dit jaar dertig jaar aan de macht is, kreeg volgens de commissie 60,8 procent van de stemmen, tegen Besigye's 35,4 procent. Volgens Besigye en andere binnenlandse critici is met de uitslagen geknoeid.

De waarnemersmissie van de Europese Unie zei dat er te weinig transparantie was en dat de verkiezingen waren gehouden in een ''intimiderende'' atmosfeer. Museveni liet in een reactie weten dat hij zich door niemand de les laat lezen.

Uganda telt 37 miljoen inwoners.