De Amerikaanse regering is een aantal dagen voordat Noord-Korea een nieuwe atoomtest uitvoerde, akkoord gegaan met vredesgesprekken tussen Zuid- en Noord-Korea.

Het Witte Huis drong er altijd op aan dat Noord-Korea het atoomprogramma moest laten vallen voordat er überhaupt kon worden gesproken over vrede. Die voorwaarde was van tafel, schrijft The Wall Street Journal zondag op basis van Amerikaanse functionarissen.

Volgens de krant wilden de Verenigde Staten het atoomprogramma van Noord-Korea onderdeel laten worden van de gesprekken. De Noord-Koreanen zijn daar uiteindelijk niet mee akkoord gegaan.

Atoomtest

De diplomatieke gesprekken tussen de VS, Zuid-Korea en Noord-Korea werden afgebroken door de atoomtest die Noord-Korea op 6 januari uitvoerde. De drie landen spraken elkaar bij de Verenigde Naties in New York.

Obama liet na het bereiken van een atoomakkoord met Iran doorschemeren bereid te zijn ook op soortgelijke wijze met Noord-Korea gesprekken te voeren. Het Aziatische land lijkt daar geen behoefte aan te hebben.

Intern

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vindt het atoomprogramma een interne aangelegenheid waar andere landen zich niet mee moeten bemoeien.

Noord- en Zuid-Korea zijn formeel in staat van oorlog. De twee landen sloten 63 jaar geleden, aan het einde van de Koreaanse Oorlog, een wapenstilstand. Een vrede is er nooit gekomen en de twee staan op gespannen voet.

Volgens experts is Kim veeleisender dan zijn vader Kim Jong-Il voor wat betreft voorwaarden voor een vredesakkoord.