Een van de bekendste en bloedigste episodes van de Eerste Wereldoorlog barstte precies honderd jaar geleden los: de slag om Verdun. Honderden mensen hebben dat zondag herdacht.

De herdenking vond plaats op het vroegere slagveld bij de Franse vestingstad aan de Maas. De gevechten die er plaatsvonden tussen het Duitse en het Franse leger kostten in totaal zo'n 300.000 mensenlevens.

Na tien maanden vechten lag het front aan het eind van de slag, in december 1916, weer ongeveer op dezelfde plek als aan het begin van de Duitse aanval. De loopgravenoorlog was een uitputtingsslag waarin elke terreinwinst ten koste ging van enorme verliezen.

Duitse slachtoffers herdacht

Bij de gedenkplaats voor de gesneuvelde soldaten, ooit opgericht door Franse veteranen, wordt na een grondige verbouwing nu ook aandacht besteed aan de Duitse slachtoffers.

Eind mei zullen de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel er samen het bloedvergieten herdenken. Hun voorgangers François Mitterrand en Helmut Kohl waren in 1984 de eerste regeringsleiders van beide landen die elkaar in Verdun de hand schudden.