Oud-premier Faustin Archange Touadera van de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft de presidentsverkiezingen in zijn land gewonnen. Zijn rivaal Anicet Georges Dologuele erkende zijn nederlaag nadat 63 procent van de stemmen waren geteld.

De resultaten van de verkiezingen werden zaterdagavond bekendgemaakt door de nationale kiescommissie, meldt nieuwszender Al-Jazeera.

In het Afrikaanse land moest de bevolking twee keer naar de stembus. Touadera kreeg in de eerste ronde ook al de meeste stemmen, maar niet genoeg om verkozen te worden tot nieuwe leider.

Het Constitutioneel Hof heeft een week de tijd om de resultaten van de verkiezingen te erkennen of verwerpen. 

Premier

Touadera was premier onder het bewind van Francois Bozize. Die werd in 2013 in een staatsgreep door een grote groep islamitische rebellen afgezet.

Michel Djotodia werd geïnstalleerd als president, maar hij stapte onder internationale druk begin 2014 alweer op. Christelijke rebellen hadden de pijlen al gericht op Djotodia.

Onder het bewind van Djotodia waren er veel mensenrechtenschendingen. De afgelopen twee jaar werd het land geregeerd door een interimregering.