De autoriteiten in India hebben zondag duizenden militairen en paramilitairen naar de noordelijke deelstaat Haryana gestuurd om dagenlange protesten van een landbouwkaste onder controle te krijgen. 

De politie schiet met scherp op de demonstranten. Er zijn sinds vrijdag zeker tien mensen gedood en zo'n 150 gewondgeraakt, schrijft persbureau AFP zondag.

De gewelddadige protestacties in Haryana zijn het werk van de Jats, een landbouwkaste wiens leden meer van de banen bij de overheid en plekken op universiteiten opeisen.

Geweld

De afgelopen dagen zijn woningen van bestuuders aangevallen, treinstations in brand gestoken, wegblokkades opgeworpen en is nu dus ook een waterzuiveringsinstallatie gesaboteerd.

Door de aanval op een waterzuiveringsinstallatie in de deelstaat is er in New Delhi een watertekort ontstaan. Het meeste water dat in New Delhi wordt verbruikt komt hier vandaan.

Leger

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nu vierduizend militairen en vijfduizend paramilitairen naar Haryana gestuurd om de orde te herstellen.

Volgens het ministerie begint de rust al weder te keren en zijn de troepen bezig de wegen weer vrij te maken.

Scholen in New Delhi blijven maandag dicht en er worden waterrantsoenen ingesteld, om ervoor te zorgen dat onder meer ziekenhuizen voorlopig genoeg water hebben. De protesten hebben de afgelopen dagen aan tien mensen het leven gekost. Meer dan 150 mensen raakten gewond.