De veiligheidsmaatregelen in de Turkse hoofdstad Ankara worden aangescherpt in de nasleep van de bomaanslag van afgelopen woensdag.

Dat laat premier Ahmet Davutoglu zaterdagavond in een verklaring weten, nadat hij vijf uur lang met verschillende betrokken autoriteiten bijeen had gezeten. "Een anti-terreurplan wordt in werking gesteld."

"Er worden meer veiligheidstroepen ingezet en ze zullen beter zichtbaar zijn", aldus de premier. "Terroristische groeperingen proberen trauma en chaos in de samenleving te verzoorzaken. We moeten daarom de veiligheidstroepen ondersteunen, zij kunnen het niet zonder de hulp van anderen."

Vrijdag eiste de Koerdische militante groep TAK de verantwoordelijkheid op voor de bomaanslag in Ankara waarbij afgelopen week 28 mensen om het leven kwamen. De aanslag zou een vergelding zijn voor de politiek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

PKK

Davutoglu ontkent volgens persbureau AFP dat TAK achter de aanslag zat. Hij gaat er vanuit dat de actie het werk was van de Koerdische groeperingen PYD (de Democratische Unie Partij) en YPD (de Volksbeschermingseenheden). 

Zij zouden de aanslag in samenwerking met de afscheidingspartij PKK hebben gepleegd. TAK zou de verantwoordelijkheid volgens de premier hebben opgeëist om de "internationale reputatie van de YPD niet te schaden."

Volgens perbureau Reuters heeft de premier de Verenigse Staten gevraagd om onvoorwaardelijke steun in de strijd tegen de Syrisch-Koedische milities. De VS steunt op haar beurt de YPD in de strijd tegen Islamitische Staat en zegt dat het niet in de positie is te bevestigen, dan wel te ontkennen dat de bomaanslag in Ankara het werk was van de YPD.

Davutoglu laat zaterdag weten dat inmiddels 22 verdachten zijn opgepakt. 

Video: In 60 seconden: De PKK

Animatie door in60seconds