Voormalig premier Faustin-Archange Touadera van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) heeft de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen, maakt de kiescommissie zaterdag bekend.

Volgens de voorlopige resultaten won Touadera ruim 62 procent van de uitgebrachte stemmen van de stembusgang op 14 februari. Anicet-Georges Dologuele, ook een voormalige premier, was goed voor ruim 37 procent van de stemmen.

De verkiezingen moeten ervoor zorgen dat de democratie in het door geweld verscheurde land wordt hersteld. Het is ook een eerste stap in de richting van beëindiging van het bloedvergieten tussen verschillende etnische en religieuze groeperingen.

De Centraal Afrikaanse Republiek geldt als een van 's werelds meest instabiele landen. Begin 2013 werd het land getroffen door de ergste crisis in zijn geschiedenis toen islamitische strijders het bewind van toenmalig president François Bozizé omver wierpen.

Aanvallen

Christelijke milities reageerden met aanvallen op de islamitische minderheid in het land. Een vijfde van de bevolking sloeg op de vlucht om aan het geweld te ontsnappen, duizenden mensen kwamen om het leven in de strijd. Later is na interventie door VN-militairen een overgangsregering aangesteld, die overigens weinig macht heeft.

Het grondwettelijk hof van het Afrikaanse land moet de uitslag van de verkiezingen binnen acht dagen goedkeuren om die definitief te maken.