President Yoweri Museveni van Uganda heeft de verkiezingen gewonnen. De president zal beginnen aan zijn vijfde ambtstermijn. 

Een schone overwinning is het niet. De oppositie beschuldigt de autoriteiten van fraude en ook Europese waarnemers hadden weinig goeds te zeggen over de stembusgang.

Volgens de kiescommissie heeft Museveni, die al ruim dertig jaar aan de macht is, ruim 60 procent van de stemmen gekregen. Zijn belangrijkste tegenstander, Kizza Besigye, kreeg iets meer dan 35 procent.

Besigye werd vrijdag voor de derde keer in een week tijd opgepakt. Vlak voor zijn arrestatie wilde de oppositieleider een persconferentie houden, waarin hij de uitslag van peilingen bekend zou maken die zijn partij FDC zelf had gehouden.

Eerder deze week zette de politie schokgranaten en traangas in om een protest van Besigyes aanhangers op te breken.

Intimidatie

De Europese Unie had zaterdag weinig goeds te zeggen over de stembusgang. Volgens waarnemers van de EU was er sprake van intimidatie en is de kiescommissie in het land niet onafhankelijk. ''Het ontbreekt de kiescommissie aan onafhankelijkheid, transparantie en het vertrouwen van alle belanghebbenden'', zei Eduard Kukan, het hoofd van de waarnemersmissie in Kampala.

Oppositieleider Uganda opgepakt