VS wil dat China stopt met militariseren Zuid-Chinese Zee

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft China woensdag opgeroepen te stoppen met "het militariseren" van de Zuid-Chinese Zee. 

Hoewel China ontkent, stellen de Amerikanen dat satellietbeelden er wel degelijk op duiden dat op een betwist eilandje Chinese luchtdoelraketten staan opgesteld. Daarmee zorgt China volgens de VS voor een toename van spanningen in de regio.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi deed het verhaal over de raketten af als een verzinsel van westerse media. Wel erkende hij dat China "beperkte en noodzakelijke zelfverdedigingsmiddelen" heeft op eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Dat is volgens hem "in lijn met het internationaal recht".

Het eilandje in kwestie, Woody Island, maakt deel uit van een gebied dat ook door Taiwan en Vietnam wordt geclaimd. Het is een van de vele plekken in de Zuid-Chinese Zee waar de omliggende landen het oneens zijn over de grenzen.

Vreedzame oplossing

Juist over de spanningen die de territoriale claims veroorzaken, sprak de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag nog in Californië met leiders uit Zuidoost-Azië.

In een gezamenlijke verklaring riepen de Verenigde Staten en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean) op tot samenwerking, respect voor elkaar en een "vreedzame oplossing van de geschillen". Over de inzet van militaire middelen in de Zuid-Chinese Zee door grootmacht China stond niets in de verklaring.

Amerikaans marineschip

Twee weken geleden voer een Amerikaans marineschip in de Zuid-Chinese Zee vlak langs eilandjes die door China worden geclaimd. De tocht was volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie bedoeld om de de "vrijheid van navigatie" te testen die aan banden wordt gelegd door de landen die de eilandjes als eigendom beschouwen. Behalve China zijn dat Vietnam en Taiwan.

De Amerikaanse torpedobootjager USS Curtis Wilbur voer op minder dan 20 kilometer langs Triton, een van de Paracel-eilanden. Volgens het Pentagon waren er op dat moment geen Chinese vaartuigen in de buurt.

De VS hebben in oktober een vergelijkbare operatie uitgevoerd. Toen voer een marineschip langs een van de kunstmatige eilanden die China in zee aanlegde. Peking protesteerde daartegen.

Geen toestemming

De landen die de eilanden claimen hebben bepaald dat toestemming moet worden gevraagd om door de wateren te varen. Amerika vindt dat die staten dat recht niet hebben. Het Pentagon verkondigde dat van tevoren ook geen toestemming was gevraagd om het gebied binnen te varen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de VS "door Chinese de territoriale wateren binnen te varen Chinese wetten had overtreden".  In de verklaring op de website van het departement werd de zeetocht veroordeeld.

Tip de redactie