Paus heeft kritiek op Mexicaanse gevangenisleven

Paus Franciscus heeft woensdag tijdens zijn bezoek aan een gevangenis in de Mexicaanse stad Ciudad Juárez kritiek geuit op de omstandigheden waaronder de gevangenen moeten leven. 

Deze inrichtingen laten zien hoe onze maatschappij eraan toe is, zei de paus in de gevangenis.

De kerkvorst bezocht de Noord-Mexicaanse provincie Chihuahaua bij de grens met de Verenigde Staten op de laatste dag van zijn bezoek aan Mexico. De paus staat in zijn mening niet alleen.

Mensenrechtenorganisaties bekritiseren de toestand in de Mexicaanse gevangenissen al jaren en noemen de omstandigheden "catastrofaal". Nog vorige week kwamen in een andere gevangenis in het Noord-Amerikaanse land tijdens rellen 49 gevangenen om het leven.

Wegwerpcultuur

"Een wegwerpcultuur van de tegenwoordige tijd", betitelde Franciscus ten overstaan van tientallen gevangenen de omgang met gedetineerden in Mexico. Het laat zien hoe de maatschappij haar dochters en zonen stap voor stap in de steek laat. "Wie deze hel heeft meegemaakt, kan een profeet in de maatschappij worden", aldus de paus.

Vlak bij de Mexicaanse grens met de VS heeft paus Franciscus woensdag stilgestaan bij de "humanitaire crisis" die zich daar afspeelt. Hij bad in stilte bij een monument voor alle migranten die de oversteek naar de VS, aan de overzijde van de rivier de Rio Grande, niet hebben overleefd.

Immigratiebeleid

In zijn mis sprak de paus over de slachtoffers van mensenhandelaren en bekritiseerde hij het immigratiebeleid dat mensen volgens hem in de armen van criminelen drijft. Vooral jongeren worden "vervolgd en bedreigd wanneer ze proberen de geweldsspiraal en de drugshel te ontvluchten", zei Franciscus.

De paus sprak zich al eens eerder op locatie uit over de slechte situatie van veel migranten. Kort na zijn aantreden in 2013 bezocht hij het Italiaanse eiland Lampedusa, het einddoel van duizenden migranten die Europa proberen te bereiken en dat velen niet halen.

Het bezoek aan Mexico van de 79-jarige Franciscus heeft zes dagen geduurd.

Video: Paus op bezoek in Mexico

Lees meer over:
Tip de redactie