Voormalig secretaris-generaal van VN Boutros-Ghali overleden

De voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Boutros Boutros-Ghali is op 93-jarige leeftijd overleden.

De voorzitter van de Veiligheidsraad van de VN, de Venezolaan Rafael Darío Ramírez Carreño, heeft dit dinsdag bekendgemaakt.

De christelijke Egyptische diplomaat Boutros-Ghali was van 1992 tot 1997 chef van de VN. Hij was de eerste Arabier aan het hoofd van de VN en was ook de eerste VN-chef die geen tweede ambtstermijn kreeg.

Onder Boutros-Ghali werd de volkerenorganisatie regelmatig beschuldigd van nalaten, zoals tijdens de afscheidingsoorlogen in Joegoslavië, de volkerenmoord in Rwanda en de bloedige anarchie in SomaIië. Vooral de Amerikaanse regering verweet de Egyptenaar verantwoordelijk te zijn voor het falen van de VN.

Buitenlandse Zaken

Voordat hij Secretaris-generaal van de VN werd, was Boutros-Ghali van 1977 tot 1991 minister van Buitenlandse Zaken in Egypte. In die functie was hij een van de architecten van de vredesakkoorden van Camp David die leidden tot het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag van 1979. 

Boutros Boutros-Ghali was een kleinzoon van Boutros Ghali, die van 1908 tot 1910 premier van Egypte was. Hij werd in 1922 in Caïro geboren uit een voorname christelijke familie en studeerde internationaal recht in Caïro, Parijs en New York.

Toen president Anwar al-Sadat in de jaren zeventig de spanningen tussen moslims en christenen in Egypte wilde bezweren, trad Boutros-Ghali toe tot Sadats regeringsploeg. 

Moment van stilte bij VN-veiligheidsraad voor overleden Boutros-Ghali

Getrouwd

Boutros-Ghali was getrouwd met een Joodse Egyptische. Voor hij VN-chef werd, was hij opnieuw korte tijd adjunct-minister van Buitenlandse Zaken onder president Mubarak.

De man die onder Boutros-Ghali verantwoordelijk was voor de Afdeling Vredesoperaties van de VN, de Ghanees Kofi Annan, werd de opvolger van de Egyptenaar.

Lees meer over:
Tip de redactie