Het treinongeval in het zuiden van Duitsland begin februari is veroorzaakt door een menselijke fout.

Dat hebben de onderzoekers vastgesteld, aldus de Duitse justitie dinsdag. Justitie is een vooronderzoek begonnen tegen de dienstdoende verkeersleider.

Door de botsing ter hoogte van Bad Aibling in de deelstaat Beieren kwamen elf mensen om het leven en raakten meer dan tachtig anderen gewond.

Twee regionale treinen van de private maatschappij Meridian botsten 9 februari om 6.48 uur frontaal op elkaar. Een van de treinen ontspoorde, waarbij verscheidene wagons omsloegen.

Dat kwam door toedoen van een fout van de verkeersleider. Uit onderzoek blijkt dat deze een ''speciaal signaal'' gaf, dat niet gegeven had mogen worden. Volgens justitie heeft de verkeersleider nog tevergeefs een alarm afgegeven toen hij zijn fout ontdekte.

Wat voor fout signaal de verkeersleider gaf, is niet duidelijk. Volgens berichten in Duitse media direct na de ramp was het beveiligingssysteem op het baanvak uitgezet om een trein door te laten die te laat was.

Verklaring

De 39-jarige verkeersleider wilde aanvankelijk niets tegen justitie zeggen maar hij heeft inmiddels een verklaring afgelegd. Justitie is het vooronderzoek tegen hem begonnen wegens onopzettelijke doodslag, het toebrengen van lichamelijk letsel en het op een gevaarlijke manier ingrijpen in het treinverkeer.

De verkeersleider is niet gearresteerd omdat daar volgens justitie geen reden voor is. Het gaat om een geval van nalatigheid en niet om een opzettelijke daad.

Video: Passagier filmt ravage in coupés na treinongeluk Duitsland

Passagier filmt ravage in coupés na treinongeluk Duitsland
Passagier filmt ravage in coupés na treinongeluk Duitsland

Locatie ongeval