Turkije heeft Rusland maandag beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden in Syrië met bombardementen op ziekenhuizen, een school en een medische faciliteit van Artsen zonder Grenzen.

Daarbij zijn tientalen doden gevallen. De meeste getroffen doelen stonden in plaatsen niet ver van de Turkse grens die in handen zijn van rebellen met wie Ankara sympathiseert.

Turkije heeft gewaarschuwd voor ''zeer grote en zeer ernstige consequenties'' als Rusland niet onmiddellijk ophoudt met de bombardementen. Eerder beschuldigde Frankrijk de Russen al van oorlogsmisdaden.

Vanuit Californië heeft de Amerikaanse regering de bombardementen veroordeeld. Er is volgens Susan Rice, veiligheidsadviseur van het Witte Huis, sprake van een verheviging van de luchtaanvallen. Vrijdag was juist afgesproken dat de partijen zouden moeten streven naar een staakt-het-vuren dat deze week moet ingaan. Dat wordt heel erg moeilijk, denkt de Syrische president Bashar al-Assad.

De Syrische ambassadeur in Moskou heeft gezegd dat vliegtuigen van de westerse en Arabische coalitie tegen Islamitische Staat verantwoordelijk zijn voor deze bombardementen.

Aanslag

Bij de raketaanvallen maandag op onder meer een ziekenhuis in de Syrische stad Maarat al-Numan vielen volgens de Verenigde Naties ongeveer 50 doden. Ook is een onbekend aantal mensen gewond geraakt.