Als er in Syrië een wapenstilstand komt, dan betekent dat niet dat alle partijen stoppen met het gebruiken van wapens. Dit verduidelijkte de Syrische president Bashar al-Assad maandag in een verklaring op televisie.

Een staakt-het-vuren houdt volgens Assad in "dat wordt geprobeerd te voorkomen dat de terroristen hun posities versterken".

Tijdens een bestand wordt niet toegestaan dat de terroristen wapens, uitrusting of manschappen verplaatsen. Ook is het versterken van hun stellingen niet toegestaan.

Afgelopen week in München en begin deze maand in Genève is er in internationaal verband gesproken over een bestand in Syrië om humanitaire hulp mogelijk te maken.

De mogendheden die over een bestand praten, sluiten ondertussen uit dat de strijd tegen de meest extremistische soennitische strijders, die van de beweging Islamitische Staat en die van het al-Nusra Front, stil komt te liggen. Assad beschouwt al zijn gewapende tegenstanders als terroristen.

VN-gezant

Het vredesoverleg in de Zwitserse stad is officieel op 2 februari begonnen, maar kwam niet echt van de grond en is daarom al na een paar dagen opgeschort tot 25 februari.

Ondertussen is de speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, die het overleg leidt, maandag aangekomen in de Syrische hoofdstad Damascus. Dit meldden ooggetuigen op de luchthaven van de stad.

Volgens het Kremlin komt er snel een speciale werkgroep voor het afspreken van een bestand in Syrië. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde maandag dat de Russen met hun Amerikaanse partners overleggen over hoe de werkgroep te werk zal gaan.

Strijd

Ondertussen gaat de strijd in Syrië door en blijven Russische gevechtsvliegtuigen bommen gooien. Ook de situatie in Aleppo is onveranderd, één van de Syrische steden die belegerd wordt.

Bij aanvallen op een school en ziekenhuizen in het noorden van Syrië zijn maandag circa vijftig doden gevallen, maakte de VN eerder bekend. De bombardementen vielen op onder meer ziekenhuizen in Murat al-Numan, ten zuidwesten van de stad Aleppo en op Azaz, ten noorden van Aleppo.