Door een raketaanval op een ziekenhuis in de Syrische stad Maarat al-Numan zijn maandag doden gevallen en is tevens een onbekend aantal mensen gewond geraakt.

Het ziekenhuis, waarbij Artsen zonder Grenzen betrokken is, zou zijn vernietigd.

De medische organisatie sprak zelf van doden en vermisten na de inslag van vier raketten. Het ziekenhuis telde dertig bedden en had een medische staf van 54 mensen. Het incident berooft volgens Artsen zonder Grenzen ongeveer 40.000 mensen van gezondheidszorg.

De Britse omroep BBC meldt dat mensen in de omgeving de verantwoordelijkheid bij een Russisch vliegtuig leggen.

Ook zijn er berichten over raketinslagen in een school in de stad Azaz. Dat gebouw werd gebruikt om vluchtelingen in onder te brengen. Hier zouden veertien doden zijn te betreuren.

Coalitie

De door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft de ziekenhuizen gebombardeerd. De Russische luchtmacht heeft daar niets mee maken.

Dit zei de Syrische ambassadeur in Moskou, Riad Haddad, maandag tegen Russische media. Hij beschuldigde voorts Turkije ervan zich militair te mengen in de strijd in Syrië door de soennitische extremisten van IS te steunen. Turkije dreigt Koerdische strijders in Noord-Syrië aan te vallen.