Centraal-Afrikaanse Republiek weer naar de stembus

De bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek gaat zondag naar de stembus voor de tweede ronde in de presidentsverkiezingen.

De verkiezingen moeten uiteindelijk zorgen voor de aanstelling van een democratisch verkozen regering in het door geweld verscheurde land.

Moslimrebellen grepen in 2013 de macht in de overwegend christelijke republiek, waarna christelijke milities terugsloegen. Op dit moment is een overgangsregering aan de macht, maar die heeft weinig invloed op de rebellen.

Vele duizenden mensen zijn omgekomen in de strijd en naar schatting een vijfde van de bevolking moest het eigen huis verlaten door het geweld.

De VN noemt de verkiezingen een mogelijkheid tot het herstel van orde in het land. VN-chef Ban Ki-Moon riep op tot een "vreedzaam en geloofwaardig" verloop van de verkiezingen op zondag. 

Ongeldig

Het grondwettelijk hof van het Afrikaanse land keurde na de eerste ronde de uitkomst van de presidentiële verkiezingen wel goed, maar de resultaten van de parlementaire verkiezingen werden ongeldig verklaard. Zo zouden sommige stemformulieren niet geldig zijn geweest en was personeel volgens het hof niet goed voorbereid op de stemprocedure.

Twee voormalig premiers, Anicet-Georges Dologuélé en Faustin Archange Touadera, maken kans op het presidentschap. Beide kandidaten hebben toegezegd rust en economische welvaart in het land te willen bewerkstelligen.

De Verenigde Naties stationeerden in 2014 duizenden blauwhelmen in het land om de orde en rust te handhaven. De missie wordt echter al twee jaar geteisterd door beschuldigingen van seksueel misbruik en buitensporig geweld door VN-soldaten.

Tip de redactie