De Amerikaanse rechter Antonin Scalia is zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden, aldus Amerikaanse media.

Update 3.00 uur: President Obama laat in een reactie weten te zijner tijd met een kandidaat te komen als opvolger van Scalia.

Lees hieronder het volledige artikel.

De 79-jarige Scalia werd zaterdag dood aangetroffen in een ranch in Texas. De gouverneur van Texas, Greg Abbott, heeft zijn ''diepste condoleances'' betuigd. Ook president Obama heeft de familie van Scalia gecondoleerd.

Scalia was een van de negen rechters van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten. De Republikein werd gezien als een van de conservatieve rechters.

Vorig jaar stelde hij dat de beslissing van het Hooggerechtshof om het homohuwelijk te legaliseren niet in overeenstemming was met de grondwet.

Opvolger

De dood van Scalia in een verkiezingsjaar in de VS zorgt direct voor enige opschudding wat betreft zijn opvolger. Het is gebruikelijk dat de president van het land een kandidaat nomineert waarna de Senaat zijn akkoord moet geven.

Van de acht rechters in het Hooggerechtshof zijn er nu vier liberaal en vier conservatief. Een nominatie van de Democratische Obama kan echter worden vertraagd in de Senaat waar de Republikeinen momenteel de meerderheid hebben.

Obama

De president laat in een reactie weten zelf met een kandidaat te komen. "Ik ben van plan om mijn grondwettelijke verantwoordelijkheid om een opvolger te nomineren na te komen."

"Er zal meer dan genoeg tijd voor mij zijn om dat te doen", aldus Obama. Ook is er volgens de president voldoende tijd voor de Senaat om de kandidaat te horen en om daarna tijdig een stem uit te brengen.

Video: bekijk de eerste reactie van Obama op Scalia's overlijden

Amerikaanse conservatieve rechter Scalia (79) overleden
Amerikaanse conservatieve rechter Scalia (79) overleden

Republikeinen

De Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, liet direct al weten te willen wachten voor een kandidaat. "Het Amerikaanse volk moet een stem hebben in de selectie van de nieuwe rechter. Daarom moet de positie niet toegewezen worden voordat er een nieuwe president is."

Ook presidentskandidaat Donald Trump heeft de Senaat gevraagd om alles op alles te zetten om te vertragen in het geval dat Obama met een kandidaat komt.

De Democratische Hillary Clinton schrijft het schandalig te vinden dat de Republikeinen zeggen een nominatie van Obama te willen blokkeren. "Barack Obama is president van de Verenigde Staten tot 20 januari 2017. Dat is een feit, ongeacht of de Republikeinen dat wel of niet accepteren."