Europese Unie sommeert Griekenland grenscontroles te verbeteren

De Europese Unie heeft Griekenland opgedragen om zijn grenscontroles wat betreft vluchtelingen te verscherpen. Als er na drie maanden geen verbetering is, dreigt het land voor twee jaar te worden geschorst uit de Schengenzone.

Een commissie van de Europese Unie heeft twee weken geleden geconstateerd dat Griekenland zijn verplichtingen om de grenzen te controleren, serieus verwaarloost, aldus de BBC.

Hierdoor staat 'Schengen' onder druk omdat binnen de 26 aangesloten landen zonder paspoort van land naar land kan worden gereisd.

Vrijdag stemden de landen van de EU in met een vijftigtal aanbevelingen aan het Zuid-Europese land om de opvang, registratie en verwerking van vluchtelingen aan te pakken.

Schorsing

De Europese Unie heeft het land drie maanden gegeven om zijn grenscontroles te verscherpen anders wordt het mogelijk geschorst door de andere Schengenlanden.

Een schorsing betekent dat grenscontroles binnen het paspoortvrije Schengengebied voor maximaal twee jaar worden toegestaan.

Migranten

Om grote groepen migranten, die voornamelijk via Griekenland en de Balkanlanden reizen, te controleren hebben landen als Duitsland en Oostenrijk controles aan de binnengrenzen ingesteld.

Deze controles mogen echter maar voor een bepaalde tijd worden ingesteld. Duitsland en Oostenrijk moeten als er geen nieuw besluit valt in mei stoppen met de controles.

Oostenrijk

Oostenrijk laat vrijdag via de minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz weten dat het aantal vluchtelingen dat naar Oostenrijk komt, de komende maanden zijn maximum bereikt. Het land zal migranten dan niet meer doorlaten bij de grens.

Macedonië moet dan klaar zijn de stroom van migranten aan de zuidelijke grens met Griekenland ''volledig te stoppen''. Kurz waarschuwde dat Wenen in de komende maanden bij de eigen grens hetzelfde zal doen.

Lees meer over:
Tip de redactie