De bijna zeven weken durende bezetting van een gebouw in een natuurpark in Oregon, is ten einde. De vier overgebleven mannen van de gewapende militie die zich in het gebouw schuil hield, hebben zich overgegeven aan de FBI.

De vier mannen zeiden eerder op de dag toe het huis zonder verzet te verlaten. Ook de laatste bezetter, die nog twijfelde, ging donderdag overstag, melden Amerikaanse media.

De FBI heeft de afgelopen dagen intensief telefonisch contact gehouden met de vier boeren die zich vorige week, nadat de leiders van de bezetting waren aangehouden, nog niet wilden overgeven.

De zaak kwam woensdag in een stroomversnelling toen de FBI op het vliegveld van Portland, Cliven Bundy arresteerde. De vader van twee van de leiders van de bezetting wordt verdacht van samenzwering en wapenbezit.

Volgens de actievoerders zijn er booby traps achtergelaten in het gebouw, dat hebben zij telefonisch duidelijk gemaakt aan de autoriteiten, meldt persbureau Reuters. Volgens een ingewijde vertelden ze er niet bij of er gevaar is voor explosies.

Slepend conflict

Aanleiding voor de bezetting is een slepend conflict over de macht over land van de federale overheid. Specifiek is de woede gericht tegen de veroordeling van twee boeren die in 2012 hun land afbrandden als preventieve maatregel tegen bosbranden.

De bewoners van het stadje Burns, waar het natuurpark ligt, hadden de afgelopen weken al meerdere malen geklaagd over de overlast die de bezetting van de 150 militieleden veroorzaakte. De gouverneur van Oregon had twee weken terug de federale overheid gevraagd in te grijpen.

Schoten gelost

Twee weken geleden verliet een groot deel van de naar schatting 150 bezetters het pand nadat acht militieleden waren aangehouden bij een verkeerscontrole. Hierbij werden ook schoten gelost, waarbij een 54-jarige bezetter omkwam.

Onder de gearresteerden bevinden zich ook de broers Ammon en Ryan Bundy, die de bezetting vier weken geleden initieerden. Bundy riep naar aanleiding van de dood van zijn kameraad overgebleven bezetters op het natuurpark te verlaten.

Video: Gewapende bezetting Oregon ten einde

Gewapende bezetting Oregon ten einde
Gewapende bezetting Oregon ten einde