Senaat VS wil zwaardere sancties tegen Noord-Korea

De Amerikaanse Senaat wil dat er zwaardere sancties worden opgelegd aan Noord-Korea. Het wetsvoorstel om het land strenger te straffen vanwege het atoomprogramma, de mensenrechten en spionagepraktijken werd unaniem gesteund. Alle 96 Democraten en Republikeinen stemden voor.

Vorige maand ging het Huis van Afgevaardigden al akkoord met een soortgelijk voorstel. Verwacht wordt dat president Barack Obama de wet nu gaat ondertekenen.

Het wetsvoorstel houdt in dat iedereen wordt gestraft die bijdraagt aan de verspreiding van massavernietigingswapens van Noord-Korea, wapengerelateerd materiaal, luxe goederen, de schending van mensenrechten en het ondermijnen van de internetveiligheid.

De VS willen het land vooral financieel raken. Een van de sancties is namelijk dat geld in beslag wordt genomen. Een ander gevolg kan zijn dat er een visumverbod wordt opgelegd of dat overheidscontracten worden verbroken.

Waterstofbom

Recentelijk kwam Noord-Korea groot in het nieuws nadat het land een ondergrondse proef met een waterstofbom zou hebben uitgevoerd. Hoewel er door deskundigen internationaal aan werd getwijfeld, sprak het communistische land van een geslaagde test.

Zondag schoot het land een raket met een satelliet de ruimte in, tot woede van veel landen en de VN-veiligheidsraad. Noord-Korea zei dat de lancering "wetenschappelijke doeleinden" had, maar onder meer Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten geloven die verklaring niet.

De landen wijzen erop dat Noord-Korea tegelijkertijd atoomwapens ontwikkelt, en de raketten wellicht worden gebruikt om die af te vuren.

Video: Noord-Korea test waterstofbom

Lees meer over:
Tip de redactie