Iran is bezig met het vernieuwen van het raketarsenaal. Er wordt gewerkt aan een nieuwe generatie van de ballistische Emad-raket. De gemoderniseerde middellangeafstandsraketten zijn accurater dan de voorgangers.

Minister Hossein Dehghan van Defensie zei dinsdagavond dat de nieuwe raketten in het nieuwe Iraanse jaar worden onthuld, meldt persbureau Reuters. Dat begint op 20 maart.

De Verenigde Naties en de Verenigde Staten hebben eerder al kritiek geuit op het plan om het raketarsenaal te moderniseren.

Volgens de VS kunnen de nieuwe raketten worden uitgerust met een kernkop. Dat is in strijd met sancties van de VN. Volgens Dehghan is daar geen sprake van.

"De Emad-raket is niet in strijd met het atoomakkoord of welke VN-resolutie ook, omdat we er nooit een kernkop op zullen zetten. Het zijn slechts aantijgingen", aldus de minister van Defensie.

Raketsysteem

Ook zei Dehghan dat hij verwacht dat in de komende twee weken kan worden begonnen met de levering van een raketsysteem door Rusland. Het gaat om het S300-systeem met raketten voor luchtdoelen.

Rusland en Iran hadden eerder al afspraken gemaakt over de koop van een S300. Onder druk van het Westen werd de deal in 2010 door Rusland geschrapt, omdat het mogelijk in strijd was met VN-sancties.

Sancties

Een deel van de sancties van de VN tegen Iran werd in januari opgeheven, nadat Iran en zes wereldmachten een akkoord hadden bereikt over het Iraanse atoomprogramma.

De levering van wapens aan het islamitische land blijft een gevoelig punt. Moskou en Teheran zijn ook in gesprek over de koop van Russische gevechtsvliegtuigen.