Republikein Donald Trump en Democraat Bernie Sanders hebben de voorverkiezingen in New Hampshire overtuigend gewonnen. 

De stembussen sloten rond 2.00 uur Nederlandse tijd. Sanders heeft, nadat 92 procent van de stemmen zijn geteld, een voorsprong van 22 procent op Hillary Clinton. Trump staat 19 procent voor op John Kasich, die het verrassend goed doet in New Hampshire. 

Ted Cruz, Jeb Bush en Marco Rubio volgen bij de Republikeinen op enige afstand van Kasich. 

Sanders was favoriet bij de Democraten in New Hampshire. De staat geldt als politiek liberaal en grenst aan Vermont, waarvoor de politicus senator is.  Clinton zou in New Hampshire vooral onder jonge vrouwen aanhang hebben verloren.

Sanders

Sanders heeft de overwinning opgeëist in een toespraak. "Samen hebben we een boodschap gestuurd, van Wall Street naar Washington, van Maine tot Californië, dat de regering toebehoort aan alle mensen, niet aan een klein groepje rijke mensen." De politicus benadrukte het woord 'huge' een aantal keren, een verwijzing naar een uitzending van Saturday Night Live waarin zijn uitspraak van het woord belachelijk wordt gemaakt.

Ook rivaal Clinton hield een toespraak, waarin ze haar nederlaag erkende. Ze feliciteerde Sanders en beloofde te "blijven vechten voor oplossingen".

Voorverkiezingen VS

Trump

Trump bedankte in zijn overwinningstoespraak zijn familie en "de mensen in New Hampshire. Jullie zijn dit gestart". Hij feliciteerde ook Sanders en herhaalde een aantal van zijn eigen politieke standpunten. "We gaan China, Japan, Mexico verslaan. De landen die zoveel geld van ons wegnemen. […] De wereld gaat ons weer respecteren." Ook sprak de Republikein zich onder andere opnieuw uit tegen strengere wapenwetten.

Marco Rubio, de kandidaat die verraste in Iowa met een derde plaats maar in New Hampshire slechter scoorde, sprak zijn aanhang ook kort toe. Hij gaf zichzelf door zijn zwakke optreden in het Republikeinse debat van zaterdag de schuld van "de grote teleurstelling". "Ik deed het slecht op zaterdag. Dat gaat niet meer gebeuren."

Vorige week in Iowa won Hillary Clinton maar nipt van Bernie Sanders bij de Democraten. En Ted Cruz versloeg verrassend Donald Trump, die voorlag in de peilingen.

Video: Trump blij met winst voorverkiezingen New Hampshire

Trump wint voorverkiezingen in New Hampshire
Trump wint voorverkiezingen in New Hampshire