De voormalige Bosnisch-Servische generaal Zdravko Tolimir is in de nacht van maandag op dinsdag in de gevangenis overleden. 

Dat heeft een woordvoerder van het Joegoslavië-Tribunaal dinsdag bekendgemaakt. Tolimir werd bij het Joegoslavië-Tribunaal schuldig bevonden aan onder meer oorlogsmisdaden en genocide en tot levenslang veroordeeld.

Volgens de woordvoerder werd de 67-jarige Tolimir maandagavond rond 21.00 uur onwel. Medische behandeling mocht niet meer baten. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar Tolimir zei vorig jaar tegen de rechter dat er vier stents bij zijn hart waren geplaatst, die bedoeld zijn om bloedvaten open te houden. De oud-generaal zag er tijdens een zitting vorig jaar zwak uit.

President van de Servische Republiek Milorad Dodik noemde het overlijden van Tolimir in een verklaring ,,een groot verlies, niet alleen voor familie en vrienden maar voor het hele Servische volk.''

Tolimir was de hoogste veiligheidschef binnen het Bosnisch-Servische leger en de rechterhand van generaal Ratko Mladic. 

Nauw betrokken

De rechters van het tribunaal achtten bewezen dat hij nauw betrokken was bij het bloedbad in de moslimenclave Srebrenica. Duizenden moslimmannen en -jongens werden daar na de val van de enclave, die door Nederlandse blauwhelmen werd beschermd, gedood door Bosnisch-Servische militairen.

Tolimir werd in 2012 al tot levenslang veroordeeld. In hoger beroep zetten de rechters vorig jaar een streep door enkele onderdelen van het eerdere vonnis. De misdaden die Tolimir beging in Srebrenica waren echter voldoende om de levenslange celstraf te handhaven.