In Bad Aibling bij Rosenheim in de Duitse deelstaat Beieren zijn dinsdagochtend twee passagierstreinen op elkaar gebotst. Daarbij zijn tien doden gevallen en meer dan honderd gewonden.

Dat heeft de politie bevestigd. Van de gewonden zouden er zeker tien zwaargewond zijn. Momenteel wordt nog altijd een persoon vermist. Waarschijnlijk is deze personen overleden en bevindt het stoffelijke overschot zich nog tussen wrakstukken. 

Twee regionale treinen van de private maatschappij Meridian botsten om 6.48 uur frontaal op elkaar. Een van de treinen ontspoorde, waarbij verscheidene wagons omsloegen.

Rond het middaguur werd bekend dat de hulpdiensten er in geslaagd zijn om alle overlevenden uit de treinen te halen. 

De hulpdiensten waren met groot materieel uitgerukt, maar het reddingswerk verliep wel erg moeizaam. De plek van het ongeval ligt ingeklemd tussen een bos en een rivier en is moeilijk bereikbaar. Het vervoer verliep daarom deels over het water. 

Video: Veel hulpdiensten aanwezig bij treinongeluk

Acht doden en veel gewonden bij treinbotsing Duitsland
Acht doden en veel gewonden bij treinbotsing Duitsland

Grote snelheid

Volgens de federale minister van Transport Dobrindt heeft de ene trein zich met grote snelheid in de andere trein geboord. Op het traject geldt een maximale snelheid van 100 kilometer per uur.

Beide machinisten konden de andere trein waarschijnlijk niet aan zien komen, omdat het enkele spoor in een bocht ligt. Er is dus waarschijnlijk weinig tot geen mogelijkheid geweest voor de machinisten om te remmen. 

Beveiliging

Het ongeluk vond plaats op een beveiligd stuk spoor. Het beveiliginssysteem moet er in principe voor zorgen dat een botsing tussen twee treinen niet mogelijk is. De treinen op het traject moeten automatisch afremmen wanneer er een signaal op het traject genegeerd wordt. De systemen zijn afgelopen week nog onderworpen aan een controle. 

Hoe het ongeval toch heeft kunnen gebeuren wordt momenteel nog onderzocht. De zwarte dozen moeten meer informatie geven over de oorzaak van het ongeluk. Op dit moment zou praten over de oorzaak van het ongeluk echter nog speculeren zijn volgens minister Dobrindt. 

Twee van de drie zwarte dozen in de trein zijn inmiddels veiliggesteld. De derde zwarte doos bevindt zich nog in een van de treinen, maar de verwachting is dat deze in de loop van de dag uit de trein gehaald kan worden. 

Zwaarste ongeluk in jaren

Het ongeluk vond plaats ruim 40 kilometer ten zuiden van München, de hoofdstad van Beieren en is het zwaarste treinongeluk in Beieren sinds 1975. In de treinen zaten voornamelijk forenzen; scholieren hebben deze week krokusvakantie.

Locatie ongeval