De Verenigde Staten willen "zo snel mogelijk" een raketafweersysteem richting Zuid-Korea sturen.

Dat meldt het Pentagon maandag, volgens verschillende Amerikaanse media. De VS wil een signaal afgeven aan Noord-Korea na de succesvolle lancering van een langeafstandsraket door het land afgelopen zondag.

De VN-Veiligheidsraad heeft de lancering al sterk veroordeeld. Washington riep de internationale gemeenschap op Pyongyang te laten zien dat "roekeloze acties serieuze gevolgen hebben". 

Hoewel Noord-Korea stelt in naam van de wetenschap te handelen, is de lancering van dergelijke raketten in strijd met eerdere resoluties van de raad. De lancering mag niet, omdat het land tegelijkertijd atoomwapens ontwikkelt en de raketten mogelijk gebruikt kunnen worden om die af te vuren.

Video: Animatie lancering raket Noord-Korea

Animatie van lancering langeafstandsraket Noord-Korea
Animatie van lancering langeafstandsraket Noord-Korea

Sancties

De leiders van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hebben afgesproken samen te ijveren voor "krachtige en effectieve" sancties tegen Noord-Korea. Dat maakte de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye dinsdag bekend na telefonisch overleg met haar ambtsgenoten.

De landen zetten in op stevige sancties van de VN-Veiligheidsraad. De Amerikaanse president Barack Obama en Park vonden volgens de verklaring ook dat buiten de Verenigde Naties om tot sancties moet worden gekomen.

Zeegrens

De spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea liepen ook verder op door een confrontatie bij de zeegrens op maandag. De Zuid-Koreaanse marine had waarschuwingsschoten gelost om een patrouilleboot uit Noord-Korea te verdrijven. Het vaartuig was de zeegrens tussen de landen overgestoken, zegt een legerfunctionaris uit Zuid-Korea.