Bijna 25 procent van de bevolking in Zuid-Soedan, in totaal zo'n 2,8 miljoen mensen, heeft dringend behoefte aan voedselhulp. 

Tenminste 40.000 mensen verkeren in acute nood, waarschuwen UNICEF, de Voedsel- en Landbouworganisatie en het World Food Programme maandag. 

De drie VN-organisaties noemen de cijfers 'bijzonder zorgwekkend". Op dit moment is er een duidelijke toename van de hongersnood te zien, terwijl het land voorheen juist in deze periode het meest zeker was van voedsel door de oogst en het zaaien van nieuwe gewassen.

Nu de schaarste toeneemt lijkt de situatie straks in het magere seizoen (tussen april en juli) nog veel erger te worden, blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Integrated Food Security Phase Classification, het voedselveiligheidsorgaan van de VN. 

Met de aanstaande komst van het droge seizoen zijn vooral de vele ontheemden de klos. Zij leven van vis en waterlelies die al snel niet meer beschikbaar zullen zijn. Ook zijn veel mensen beroofd van hun vee waardoor het hen ontbreekt aan voedingsmiddelen als melk of vlees. 

Uitvoering vredesakkoord

De drie VN-organisaties willen daarom een snelle uitvoering van het vredesakkoord dat vorig jaar ondertekend is. Op die manier hebben de organisaties dan onbeperkt toegang tot de conflictgebieden. 

Zo heeft UNICEF zich onder andere als doel gesteld om dit jaar 165.000 kinderen te behandelen tegen acute ondervoeding.