Een Australische vrouw is bevrijd nadat zij en haar man op 15 januari in Burkina Faso werden ontvoerd door een aan al-Qaeda gelieerde terreurgroep. 

Dit zei president Mahamadou Issoufou van buurland Niger zaterdag.

Issoufou presenteerde de bevrijde vrouw, Jocelyn Elliott, aan journalisten op een persconferentie in Dosso, in het zuidwesten van Niger. Hij zei dat de autoriteiten er alles aan doen om ook de vrijlating van haar man te bewerkstelligen.

Terreurorganisatie al-Qaeda in de Islamitische Maghreb liet vrijdag weten het echtpaar te hebben ontvoerd. De terreurbeweging zou de vrouw onvoorwaardelijk vrij laten als gevolg van publieke druk en omdat al-Qaeda-leiders geen vrouwen in de oorlog willen betrekken. De omstandigheden rond haar vrijlating en hoe ze is aangekomen in Niger waren niet meteen duidelijk.

Hoofdstad

Al meer dan 40 jaar runden Ken Elliot en zijn vrouw een kliniek met 120 bedden in Djibo in de buurt van de grens van Burkina Faso met Mali.

Zij werden ontvoerd op dezelfde dag dat al-Qaeda-strijders een restaurant en hotel aanvielen in de hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou. Daarbij kwamen dertig mensen om het leven, onder wie vele buitenlanders.