Een krachtige aardbeving heeft zaterdag een flatgebouw van zeventien verdiepingen doen instorten in de Taiwanese stad Tainan. Minstens zeven mensen kwamen om het leven en zo'n driehonderd mensen belandden gewond in het ziekenhuis.

De vrees is dan het dodental verder zal toenemen. De brandweer meldt dat tot nog toe 123 mensen zijn gered.

Reddingswerkers blijven overlevenden onder het puin vandaan halen. Zo'n 35 mensen zitten waarschijnlijk nog vast onder het puin.

Vijf van de zeven slachtoffers kwamen om in het ingestorte flatgebouw. In het gebouw woonden 256 mensen, maar de brandweer kon niet zeggen hoeveel van hen thuis waren op het moment van de beving. Op negen andere plekken in de stad zijn gebouwen ingestort. 

Epicentrum

De beving in het zuiden van het Aziatische land deed zich relatief dicht aan de oppervlakte voor, op een diepte van ongeveer 10 kilometer. In Tainan wonen bijna 2 miljoen inwoners. De stad ligt slechts tientallen kilometers van het epicentrum.

Hulpdiensten rukten massaal uit en het stadsbestuur vormde snel een rampenteam. Meer gebouwen in Tainan liepen schade op, maar voor zover bekend zijn op andere plaatsen geen doden te betreuren.

Video: Flatgebouw stort in door aardbeving

Doden door aardbeving Taiwan
Doden door aardbeving Taiwan

Ladder

Niet alleen professionele hulpverleners kwamen in actie. Ook burgers die in de buurt waren, hielpen mee. Zo klom een loodgieter uit de buurt op zijn ladder om met gereedschap ramen open te maken. Hij wist een vrouw te bevrijden. "Ze vroeg mij om terug te gaan en haar man en kind te redden, maar ik was bang voor een gasexplosie, dus ik durfde niet naar binnen", vertelt hij.

Taiwan valt binnen de zogenoemde Ring van Vuur. Dat is een enorm hoefijzervormig gebied rond de Grote Oceaan waar ondergronds veel seismologische activiteit is, met aardbevingen en vulkaanuitbarstingen tot gevolg.

De Aziatische eilandstaat is vaker getroffen door zware bevingen. In 1999 kwamen zo'n 2.400 mensen om het leven door een aardbeving met een kracht van 7,3.