De Belgische politie krijgt er tot 2019 ruim duizend agenten bij om radicalisme en terrorisme tegen te gaan. Dat maakte premier Charles Michel vrijdag bekend bij de presentatie van het federale actieplan tegen extremisme.

Dit jaar komen er geleidelijk driehonderd agenten bij, die in eerste instantie worden ingezet in Molenbeek en Vilvoorde. Radicale moslims uit deze gemeenten vlak bij Brussel worden in verband gebracht met aanslagen.

De agenten moeten teruggekeerde Syriëstrijders beter gaan volgen. Ook de documentfraude en wapen- en drugshandel waarmee terroristen hun activiteiten financieren worden harder aangepakt., evenals andere illegale activiteiten rondom radicalisme, aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Daarnaast worden maatregelen getroffen tegen "haatpredikers" en "radicalisering in achterzaaltjes". In samenwerking met de lokale autoriteiten wordt beter nagetrokken wie waar woont.

Grenscontroles

De grenscontroles op grote luchthavens worden versterkt. Verder komen er 139 special forces bij en worden 35 man aangetrokken om illegale migratie via Zeebrugge te bestrijden. De regering wil geen tentenkampen zoals bij Calais.

De plannen geven invulling aan de 400 miljoen euro die de Belgische regering vorig jaar vrijmaakte na de aanslagen in Parijs.

De regering besloot verder dat het leger in ieder geval tot 5 maart blijft patrouilleren in Belgische steden. Van de duizend militairen die worden ingezet lopen er maximaal zevenhonderd daadwerkelijk op straat of in metrostations. Het leger ondersteunt de politie sinds een jaar.