De Amerikaanse president Barack Obama stelt straks in zijn begroting voor 2017 voor dat het land in schonere en duurzame energie investeert met behulp van een extra belasting op olie. 

Obama wil volgens het Witte Huis op elk vat olie 10 dollar (circa 9 euro) belasting heffen om de natie 'groener' te maken.

Een vat olie is bijna 159 liter. Het zou per liter omgerekend op 5,6 eurocent komen. Het is niet waarschijnlijk dat het huidige Congres met dit plan akkoord gaat.

Ook Obama's partijgenoot en presidentskandidaat Hillary Clinton zou hier niet blij mee zijn. Zij heeft zich fel gekeerd tegen elke belastingverhoging die gezinnen treft die minder dan 250.000 dollar per jaar verdienen, aldus de website Politico.

Politico berichtte donderdag dat Obama voor meer dan 300 miljard dollar (268 miljard euro) investeringen in een klimaatvriendelijk Amerika in zijn begrotingsplan heeft opgenomen. Hij wil vooral bereiken dat er milieuvriendelijker vervoerd wordt in de VS, bijvoorbeeld met schonere auto's en veel meer treinen.