Julian Assange geeft zich na een jarenlang verblijf op de Ecuadoraanse ambassade in Londen mogelijk over. Indien de Verenigde Naties besluiten dat hij zijn rechtszaak tegen Zweden en Groot-Brittannië verliest, zal hij zich overgeven aan de politie.

Dat meldt de klokkenluider donderdag via een verklaring op Twitter.

"Indien de VN morgen besluit dat ik mijn zaak tegen Zweden en Groot-Brittannië verlies, zal ik de ambassade vrijdag verlaten en accepteer ik de arrestatie van de Britse politie", meldt Assange.

Assange had in september 2014 een zaak ingediend bij de VN. Hierin zei de klokkenluider dat hij illegaal wordt vastgehouden. Vrijdag komt de VN met een besluit. Indien hij de zaak wint, wil hij weer vrij kunnen rondlopen met zijn eigen paspoort op zak.

De Britse politie heeft donderdag laten weten dat Assagne direct wordt gearresteerd als hij de ambassade verlaat. "Het opsporingsbevel is nog altijd van kracht", zegt een woordvoerder van de politie.

Zweden

De oprichter van Wikileaks verblijft al ruim 3,5 jaar op de ambassade van Ecuador in Londen. Als Assange het gebouw verlaat, riskeert hij vanwege een verkrachtingszaak te worden opgepakt en uitgeleverd aan Zweden.

Assange vreest dat Zweden hem vervolgens uit zal leveren aan de Verenigde Staten, die hem willen vervolgen voor het lekken van staatsgeheimen.