De vredesgesprekken over Syrië in Genève worden tijdelijk gestaakt omdat er te weinig vooruitgang wordt geboekt. Op 25 februari worden ze weer hervat.

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft het overleg in Genève gestaakt vanwege de Russische militaire escalatie in Syrië. Dat zegt een hooggeplaatste functionaris van de VN woensdag. De Mistura zou het overleg onderbroken hebben nadat het aantal Russische luchtaanvallen toegenomen bleek te zijn. Rusland steunt daarmee aanvallen van het Syrische regeringsleger.

"Ik denk dat de speciale gezant het overleg gestaakt heeft, omdat de Verenigde Naties niet geassocieerd wilden worden met de Russische escalatie in Syrië. Die kan het onderhandelingsproces compleet ondermijnen", aldus de functionaris op basis van anonimiteit tegen persbureau Reuters. Volgens de ambtenaar is de Russische invloed in het conflict in Syrië erop gericht de oppositie te vernederen.

Het overleg zou na enige vertraging vrijdag al van start gaan. Het is echter nog niet van de grond gekomen. De Mistura is naar eigen zeggen niet gefrustreerd of teleurgesteld, maar er moeten eerst nog 'dingen' worden geregeld. Daarvoor last hij de pauze in.

De Mistura benadrukt dat het uitstellen van de gesprekken niet betekent dat ze zijn mislukt. Alle partijen zouden tevreden zijn over hoe het politieke proces is gestart. 

Video: Vredesgesprekken Syrië uitgesteld

Vredesbestand

De vredesbesprekingen in het Zwitserse Genève moeten uiteindelijk leiden tot een vredesbestand in Syrië, waar de burgeroorlog inmiddels vijf jaar duurt. Daarna moeten er verkiezingen worden uitgeschreven.

De eerdere twee pogingen in Genève om een aantal strijdende partijen tot vrede te bewegen, zijn mislukt. De recente opmars van IS was voor de VS en Rusland een belangrijke motivatie om nu opnieuw om tafel te gaan.

HNC 

Maandag verklaarde De Mistura dat het overleg echt was begonnen. Er was een delegatie van de Syrische regering gearriveerd en er was ook contact met het Hoog Onderhandelingscomité (HNC) dat een deel de oppositie vertegenwoordigt.

Het HNC eist echter dat de regering eerst ophoudt met bombarderen en belegeren. Het regeringsleger is momenteel in de aanval ten noorden van de stad Aleppo en wordt daarbij gesteund door de Russische luchtmacht.

Sabotage

De Syrische regering stelde dat het overleg is gestrand omdat Saudi-Arabië, Qatar en Turkije het hebben gesaboteerd. Zij hebben de door hun gesteunde oppositiedelegatie teruggefloten volgens Damascus. Syrië neemt later een besluit over een eventuele terugkeer naar het overleg.

De chef van de betrokken oppositiecoalitie, Ryad Farid Hijab, beschuldigde juist Damascus ervan het overleg te hebben gedwarsboomd.

Hijab, ex-minister en ex-premier onder president Bashar al-Assad, zei dat de oppositie helemaal niet terugkeert naar het overleg ''als er niet eerst iets op de grond verandert''. Volgens Hijab wil het regime in Damascus helemaal geen politieke oplossing.

Russische luchtaanvallen

Washington stelde dat het stilleggen van het overleg te wijten is aan de Russische luchtaanvallen op oppositiegroepen in het noorden van Syrië. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius zei dat ''de Syrische regering en haar bondgenoten het overleg torpederen met een bruut offensief''.