De Syrische strijdkrachten hebben woensdag ten noordwesten van de stad Aleppo twee aangrenzende dorpen ontzet. De dorpen Nubul en Zahraa werden belegerd door rebellen. 

Bij het doorbreken van de belegering hebben strijders van de sjiitische beweging Hezbollah en plaatselijke sjiitische milities geholpen.

De dorpen liggen in een sjiitische streek. De rebellen zijn voornamelijk soennitische extremisten onder meer van het al-Nusra Front.

Het regime van president Bashar al-Assad steunt op leden van de minderheid van de alawieten. Dat is een geloofsgemeenschap met wortels in de sjiitische islam. Soennitische extremisten vervolgen alawieten en christenen fel.

Aleppo

Het Syrische leger is met bondgenoten zoals Hezbollah en met steun van de Russische luchtmacht in de aanval gegaan bij Aleppo waar rebellen dreigen te worden ingesloten.

De Verenigde Naties melden woensdag dat er bij het regeringsoffensief rond Aleppo drie hulpverleners zijn gedood. De VN sprak van ongekend hevige luchtaanvallen op de streek ten noorden van Aleppo. Honderden mensen zijn volgens de VN door de aanvallen op de vlucht gejaagd.