Japan gaat een strategische uitkijkpost bouwen op een atol in de Grote Oceaan. Het land investeert omgerekend 100 miljoen euro in het rotsblok van 4,5 bij 1,7 kilometer.

Okinotorishima wordt ingericht als strategische uitkijkpost in verband met de groeiende Chinese activiteit in het gebied. Er is geen menselijk leven mogelijk op het atol.

Steeds meer eilanden in de oceaan worden door steeds meer landen geclaimd. Het opvallende aan Okinotorishima is nu juist dat China er zijn neus voor ophaalt en het atol beschouwt als een stuk steen zonder waarde.

Japan doet dat niet en heeft besloten dat het Japans is en, zo schrijft The Guardian woensdag, er flink in te investeren. Het eilandje ligt in een gebied met onder meer veel scheepvaart, rijke visgronden en vermoedelijk veel olie onder het zeeoppervlak.

De Japanse regering vindt dat het rotsblok ook in militair opzicht van belang is. Gelegen tussen Taiwan en het Amerikaanse eiland Guam overziet het letterlijk een stuk zee waar steeds vaker diverse marines actief zijn.