Een rechter in de Egyptische hoofdstad Caïro heeft woensdag de eerder uitgesproken doodstraf voor 149 pro-islamisten verworpen. De veroordeelden zullen opnieuw voor de rechter moeten verschijnen.

De mannen werden veroordeeld voor het doden van dertien politiemannen bij een aanval op een politiepost bij Caïro in augustus 2013, meldt persbureau AFP.

De 149 verdachten werden in februari 2015 ter dood veroordeeld. Een rechter bepaalde woensdag in hoger beroep dat de rechtszaak opnieuw moet worden gedaan.

Van de 149 veroordeelden werden er 37 bij verstek veroordeeld. Van hen wordt verwacht dat zij zich melden voor een nieuwe rechtszaak. Het is nog niet duidelijk waarom de rechter de doodstraffen heeft verworpen.

Aanval

De aanval op het politiebureau gebeurde op de dag dat de politie in Egypte honderden demonstranten doodschoot in Caïro. In het land waren massale protesten tegen het afzetten van president Mohamed Mursi door het leger.

Mursi, van de beweging Moslimbroederschap, werd op 3 juli 2013 afgezet na massaprotesten tegen zijn bewind. Honderden aanhangers van de Moslimbroederschap werden daarna opgepakt en ter dood veroordeeld.

Kritiek

Uit de internationale gemeenschap is veel kritiek gekomen op de rechtszaken, waarbij tientallen mensen tegelijk de doodstraf kregen. In zeven gevallen is het doodvonnis voltrokken. 

De rechtszaken waren volgens mensenrechtenorganisaties voor het nieuwe bewind een manier om af te rekenen met de Moslimbroederschap, dat als terreurorganisatie is bestempeld.