Noord-Korea zal een ''grote prijs'' moeten betalen als het land daadwerkelijk een satelliet lanceert. Daarvoor waarschuwt Zuid-Korea woensdag.

Noord-Korea moet de plannen voor een langeafstandsraket onmiddellijk afblazen, aldus een verklaring namens het presidentiële paleis in Seoul.

In de verklaring benadrukt Zuid-Korea dat de plannen ingaan tegen de veiligheidsresoluties van de Verenigde Naties. Ook de Japanse minister-president Shinzo Abe liet van zich horen. Hij wil samen met de Verenigde Staten en andere landen Noord-Korea ''met klem vragen'' af te zien van de lancering.

Amerikaanse waarnemers stelden eerder dat Noord-Korea aan een langeafstandsraket werkt. Begin januari deed het stalinistische en van de buitenwereld afgesloten land nog een kernproef.

Video: Noord-Korea test waterstofbom in januari

Noord-Korea voert 'succesvol' kernproef met waterstofbom uit
Noord-Korea voert 'succesvol' kernproef met waterstofbom uit

Raketafweersysteem

De Japanse minister van Defensie Gen Nakatani heeft woensdag raketafweersystemen besteld zodat Japan zich kan wapenen tegen mogelijke langeafstandsraketten van Noord-Korea. Zo komt het afweersysteem Aegis in de Japanse Zee en wordt het Patriot-luchtafweer op land gestationeerd.

De Japanse minister-president Shinzo Abe noemde de aangekondigde lancering in het Japanse parlement ''een zware provocatie''. De Japanse minister van Defensie gaf het leger opdracht een afgeschoten projectiel meteen neer te schieten als dat Japan bedreigt.

De Verenigde Naties hebben sancties tegen Noord-Korea afgekondigd naar aanleiding van de nucleaire projecten en raketproeven van het land.