Noord-Korea wil in februari een nieuwe satelliet de ruimte in schieten. De regering in Pyongyang heeft de VN-telecomunie ITU daarover op de hoogte gebracht.

Het gaat volgens Noord-Korea om een 'observatiesatelliet', meldt het Japanse persbureau Kyodo dinsdag op basis van een anonieme bron bij ITU. 

De Noord-Koreaanse minister Kim Kwang Chol van Telecom heeft via diplomatieke kanalen tegen ITU in Genève gezegd dat de satelliet een levensduur van vier jaar heeft.

De Internationale Maritieme Organisatie in Londen liet weten dat Noord-Korea ook haar heeft geïnformeerd. De satelliet zou tussen 8 en 25 februari worden gelanceerd.

Eerste satelliet

Noord-Korea verkondigde in december 2012 dat het voor het eerst een satelliet in een baan om de aarde had gebracht. Dat was het land nooit eerder gelukt.

In het Westen wordt met argusogen gekeken naar de ruimteplannen van Noord-Korea. Het lanceren van de vorige satelliet kwam het stalinistische land op veel kritiek te staan.

Landen als de Verenigde Staten vrezen dat Noord-Korea met de lancering raketten test voor militaire doeleinden. Ook heeft het land onlangs weer een atoomtest uitgevoerd.