Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil in 2017 twee keer zo veel geld stoppen in de bestrijding van de extremisten van Islamitische Staat dan nu het geval is.

Defensieminister Ashton Carter heeft dit dinsdag gezegd. Hij zei dat hij in de begroting voor het fiscale jaar 2017, dat in november begint, 7,5 miljard dollar (6,86 miljard euro) wil uittrekken voor de strijd tegen IS.

Carter zei ook dat zijn ministerie straks in totaal 582,7 miljard dollar (532,5 miljard euro) denkt nodig te hebben. Het zal worden besteed "afgaande op strategische prioriteiten, zoals de assertieve houding van Rusland en de opkomst van IS" in het Midden-Oosten.

De grootste militaire uitdagingen zijn volgens Ashton: Rusland, China, Noord-Korea, Iran en Islamitische Staat. Hij zei dat de toestand in de wereld volkomen anders is dan 25 jaar geleden.

Rusland

De Amerikanen steken ook meer geld in hun militaire aanwezigheid in Oost-Europa, vooral vanwege de toegenomen dreiging vanuit Rusland. De VS verhogen het 'Europese' budget naar 3,4 miljard dollar (3,1 miljard euro) in 2017. Als Carters plannen worden goedgekeurd, komt dat neer op een verviervoudiging van de Amerikaanse bijdrage in Europa, aldus de NAVO.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap, liet weten dat signaal sterk te verwelkomen. Hij verwacht dat de Amerikanen, die goed zijn voor ongeveer 72 procent van het NAVO-budget, vooral meer geld steken in troepenopbouw, oefeningen, gevechtskleding en infrastructuur.

''Het zal een tijdige en significante bijdrage zijn aan de verdedigende en afschrikkende taken van de NAVO'', aldus Stoltenberg.